Ondersteunend in Belastingaangiften en Toeslagen

Zorgtoeslag aanvragen vanaf 18 jaar!

Heb jij recht op zorgtoeslag?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Verjaardagstaart kaarsjes 18

Als je 18 jaar wordt ben je verplicht een eigen Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Een eigen zorgverzekering afsluiten is niet goedkoop. Zorgtoeslag aanvragen kan hierbij helpen!

Voor een 18 jarige kan de zorgverzekering een grote kostenpost zijn. Vooral wanneer je nog een student bent en alleen nog maar inkomen vanuit een bij baantje ontvangt.

Ben jij bijna of al 18 jaar en moet jij dus (binnenkort) ook een zorgverzekering afsluiten? Maar weet jij nog niet bij welke zorgverzekeraar jij jezelf wilt aansluiten?

Neem dan eens een kijkje, onderaan deze pagina. Hier staat namelijk een zorgverzekeringvergelijker, waar je jouw gegevens en/of voorkeuren in kunt vullen.

Je krijgt dan een overzicht van diverse zorgverzekeraars, die op jou ingegeven gegevens en/of voorkeuren, zichtbaar worden.

Op deze manier kan jij (eventueel) een keuze maken om een zorgverzekering af te sluiten, bij de voor jou gunstigste zorgverzekeraar.

Verder heeft de overheid ook de zorgtoeslag in het leven geroepen. Zij willen bijdragen in de kosten voor de zorgverzekering, zodat de zorgverzekering betaalbaarder wordt.

Mijn ervaring is dat veel jongeren of ouders en/of verzorgers niet op de hoogte zijn dat er zorgtoeslag aangevraagd kan worden.

In dit artikel ga je lezen op welk moment je de zorgtoeslag aan kunt vragen, aan welke voorwaarden je dient te voldoen en wat je maximaal aan zorgtoeslag kan ontvangen.

Op welk moment kan je de zorgtoeslag aanvragen?

Wanneer je nog geen 18 jaar bent, dan ben je gratis verzekerd voor de ziektekosten. Ben je jonger dan 18 jaar en heb je al wel een kind, dan ben je beiden gratis verzekerd voor de ziektekosten.

Zoals je hierboven kunt lezen, dien je als je 18 jaar wordt een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Tenminste als je woont of werkt in Nederland.

De premie voor de zorgverzekering dien je zelf als 18 jarige te betalen. En deze premie dien je vanaf de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar wordt.

In de maand dat je 18 jaar wordt kan je ook gelijk je zorgtoeslag aanvragen.

Ter info:

Bijvoorbeeld als je in februari 18 jaar wordt, vraag je het volgende aan in deze maand:

– De premie voor de zorgverzekering;

– De zorgtoeslag.

Vervolgens ga je de premie voor de zorgverzekering vanaf maart betalen en zal je vanaf maart je zorgtoeslag ontvangen.

Betaal je geen premie aan de zorgverzekeraar?

Betaal je de premie aan de zorgverzekeraar niet, dan zal jouw zorgverzekeraar jou opgeven als wanbetaler bij het CAK.

Je bouwt dan een schuld op bij de zorgverzekeraar.

Dit moet je niet willen, want het CAK zal het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) verzoeken om de zorgtoeslag, waar jij recht op hebt, uit te betalen aan jouw zorgverzekeraar. Totdat jouw schuld aan jouw zorgverzekeraar volledig is afgelost.

Het is dus verstandig als je 18 jaar wordt gelijk ook de zorgtoeslag aan te vragen, zodat je bijgedragen wordt in jouw ziektekosten.

Wil je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, kijk dan eens bij de “Zorgverzekeringvergelijker” onderaan deze pagina.

LET OP: Voor de duidelijk, wij kunnen en mogen geen inhoudelijk advies geven over verzekeringen.

Heb je geen zorgverzekering?

In sommige (uitzonderlijke) situaties kan het zijn dat je geen zorgverzekering hebt. Je hebt dan ook geen recht op zorgtoeslag.

Verder in dit bericht zal je de voorwaarden lezen waaraan je dient te voldoen, zodat je de zorgtoeslag aan kan gaan vragen. Je zal dan ook lezen wat een toeslagpartner in houdt.

Als jij namelijk een toeslagpartner hebt en jij hebt wel een zorgverzekering en je toeslagpartner niet. Dan had je tot aan 2020 geen recht op zorgtoeslag.

De Belastingdienst heeft dit vanaf 2021 gewijzigd en je zal nu wel recht hebben op zorgtoeslag. Je zal dan de helft van de zorgtoeslag ontvangen, die je normaliter samen zal ontvangen. In deze situatie wordt naar beiden inkomens gekeken.

Wanneer jullie beiden weer een zorgverzekering hebben afgesloten, dan zal je weer (meer) zorgtoeslag aan kunnen vragen.

Briefgeld met telescoop

Aan welke voorwaarden dien je te voldoen?

Het is je inmiddels duidelijk geworden dat je vanaf je 18e recht kan hebben op zorgtoeslag. Alleen de Belastingdienst heeft nog meer voorwaarden opgesteld waaraan je dient te voldoen.

Hieronder lees je de opsomming van voorwaarden, waaraan je dient te voldoen, om recht te kunnen hebben op de zorgtoeslag:

 • 18 jaar of ouder;
 • Je toeslagpartner is jonger dan 18 jaar (je krijgt de helft van het toeslag bedrag voor iemand met een meerderjarige toeslagpartner, het inkomen van de minderjarige toeslagpartner telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de zorgtoeslag);
 • Het hebben van een Nederlandse (basis)zorgverzekering;
 • Inkomen (van jezelf en eventuele toeslagpartner) niet te hoog;
 • Vermogen (van jezelf en eventuele toeslagpartner) niet te hoog.

In sommige situaties heb je geen recht op zorgtoeslag of zijn de regels anders:

 • Militairen;
 • Gedetineerden;
 • Gemoedsbezwaarden;
 • Buitenlandse studenten;
 • Geen vast woonadres hebben;
 • Wonend in het Buitenland;
 • Werkend in het Buitenland.

Ter info

In mijn artikel Belasting toeslagen berekenenkan je de onderwerpen

nog eens rustig terug lezen met betrekking tot:

– De toeslagpartner;

– Het toetsingsinkomen (inkomen);

– Het vermogen.

Wat bedraagt de hoogte van je zorgtoeslag?

Je kunt de zorgtoeslag over meerdere kalenderjaren berekenen en aanvragen. Alleen dien je dus in het kalenderjaar 18 jaar te zijn.

Ben jij in 2020 18 jaar of ouder of ben jij in 2020 18 jaar geworden, heb je nog geen zorgtoeslag aangevraagd en heb jij wel recht op zorgtoeslag?

Lees dan mijn artikel “Berekenen zorgtoeslag 2020“. Hierin worden de maximale bedragen weergegeven inzake de zorgtoeslag 2020.

Je kunt ook via dit bericht de hoogte van je zorgtoeslag over 2020 berekenen.

Voor het jaar 2021 kan je ook mijn artikel “Berekenen zorgtoeslag 2021” lezen.

Denk jij recht te hebben op zorgtoeslag, vul dan de proefberekening in van de Belastingdienst.

En betreft het een te ontvangen bedrag? Je hebt dan de keuze om jouw zorgtoeslag aan te vragen via de Belastingdienst, ga hiervoor naar Mijn Toeslagen

Betaaldata zorgtoeslag

Uitbetaling op de 20ste van de maand.

Valt de 20ste op een zaterdag of zondag,

dan wordt het de maandag uitbetaald!

De Zorgverzekeringvergelijker

Ben je opzoek naar een zorgverzekering? Of wil je graag overstappen naar een andere zorgverzekering?

Kijk dan eens bij de “Zorgverzekeringvergelijker”, zie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *